A levendulás

"Szép emlékek illata"

Krudy Gyula Álmoskönyvében a levendulaillathoz kedves élményt jegyez. 

Honnan és mikor

Makó város külterületén, a közlekedési úttól távol található a telepített levendulamező.

A növényeket 2014 év őszén ültettük csemeteként, s a gondoskodást meghálálva mára elérik az egy méteres átmérőt. A kizárólag kézi erővel történő művelésnek köszönhetően a lila virágok alkalmasak szörpök, kekszek, lekvárok, fagylaltok, készítésére. Nem használunk műtrágyát, sem növényvédő szereket.

Mivé lesz

A levendula friss csokorként és szárított formában kerül értékesítésre havi rendszerességgel kézműves vásárokon. Júniusban a teljes termést leszüreteljük és egy neves dunántúli lepárlóba szállítjuk, ahol levendula illóolaj és levendulavíz készül belőle. Az olaj és a párlat nem tartalmaz adalékanyagot. 

A szárított csokrokat folyamatosan morzsoljuk. A szár és a levél is hasznosul. Méhészek, sportgalambászok használják az állatok tartása során.

Készül belőle

Szárított levendulavirággal töltöm meg a kis zsákokat, párnákat, babákat, macikat. Tulajdonképpen mindenbe, amit varrok, levendulavirág kerül.

Egyéni egyeztetés és tervezés után eredeti népi, monogramos keresztszemes hímzések is kerülhetnek a termékekre, ettől személyessé és eredetivé válik.


Célok

A tevékenység minden fázisát, a tisztántartástól, a szüreten, a tervezésen, az elkészítésen és az árusításon át mindent én koordinálok, kizárólag a családom segítségével.

Nagyon fontos számomra, hogy csak természetes anyagokat használjak fel. Pl.: pamutvászon, rafia, újrahasznosított papírzacskó.

Minden elkészült kis figura, hímzett szívecske nagy szeretettel készül, a lelkem egy darabját is belevarrom.

Szeretném, ha nagyon sokáig lenne egészségem, erőm, időm és a családomnak türelme ahhoz, hogy folytathassam az alkotást és sok embernek szerezhessek örömet.